top of page

Overweegt u om uw energierekening te verlagen?

Steeds meer mensen worden nieuwsgierig naar de warmtepomp en willen een bijdrage leveren aan de verlaging van de CO2 uitstoot. Maar er zijn ook nog veel vragen. Is de warmtepomp geschikt voor iedere woning? Bespaar je daadwerkelijk veel energie? Welke soorten warmtepompen zijn er?

Om te beginnen leggen wij u graag uit wat een warmtepomp is. Een warmtepomp haalt energie uit de lucht of bodem en zet deze gratis energie om in warmte of koeling. Afhankelijk van de situatie, is er minder tot zelfs helemaal geen gas meer nodig. Overweegt u een warmtepomp? Weet dan dat u gebruik kunt maken van subsidie. Lees meer over de subsidie mogelijkheden.

ejha-16-9-1a_edited.png
ejha-16-9-1a.webp
Hybride-warmtepomp--1024x918.png

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

De hybride warmtepomp gebruikt warmte uit de buitenlucht en bestaat uit twee onderdelen: een ‘buitenunit’ en een ‘binnenunit’.

De buitenunit is een grote ventilator die lijkt op de buitenunit van een airco. Hij werkt ook op een vergelijkbare manier. De binnenunit wordt meestal direct naast of onder de cv-ketel gehangen.

 

Een hybride warmtepomp werkt samen met de reguliere cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor het grootste deel van het jaar voor de verwarming. De cv-ketel zorgt voor warm (tap)water en springt bij voor de verwarming op (heel) koude dagen.

VanDunInstallaties.webp

Hoe werkt een all-electric warmtepomp?

Een all-electric warmtepomp wordt ook wel een zelfstandige of volledig elektrische warmtepomp genoemd. De warmtepomp zorgt voor zowel het (aardgasvrij) verwarmen van de woning én het warme water (bijvoorbeeld voor de keuken of douche). Meestal gebeurt dit door de warmte, afkomstig van de warmtepomp op te slaan in een boiler. Voor het warme water wordt rechtstreeks water uit de boiler getapt.

 

Voor de verwarming zit in de boiler een warmtewisselaar die de warmte uit de boiler overdraagt aan de cv-installatie.

Is mijn woning
geschikt voor een
warmtepomp?

De woning moet goed geïsoleerd zijn.
Hoe beter uw woning geïsoleerd is, hoe hoger het rendement dat u kunt behalen. In veel gevallen wordt er dan ook geadviseerd om eerst te zorgen voor HR++ beglazing en dak-, vloer- en/of (spouw)muurisolatie, voordat u in een warmtepomp investeert. 

U moet ruimte hebben om de warmtepomp te plaatsen.
Om een warmtepomp te kunnen installeren is er enige ruimte nodig naast uw CV-ketel op de plek waar uw ventilatiebox hangt.

Uw warmteafgiftesysteem moet geschikt zijn voor verwarmen met een lage aanvoertemperatuur.
Uw huidige warmteafgiftesysteem moet geschikt zijn voor verwarmen met een lage aanvoertemperatuur (LVT). Dat is belangrijk omdat de warmtepomp niet in staat is om water zo hoog te verwarmen als moderne HR-ketels.

Kan ik subsidie krijgen op een (hybride) warmtepomp?

De ISDE-subsidie is door de Rijksoverheid in het leven geroepen om particulieren en bedrijven te stimuleren om minder gas te gebruiken en over te stappen op duurzame energie. Het is bedoeld als tegemoetkoming bij de aanschaf van een warmtepomp voor bestaande bouw. De hoogte van de warmtepompsubsidie hangt af van het type warmtepomp, het energielabel en het vermogen: hoe groter het vermogen van de warmtepomp, hoe hoger de ISDE-subsidie.

investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) 

Overweegt u om een hybride -of full-electric warmtepomp aan te schaffen?

Wilt u persoonlijk advies voor de beste oplossing in uw woning? Of wilt u weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan vrijblijvend contact op. Wij helpen u graag!

bottom of page